State Of Decay – İnceleme
0

State Of Decay – İnceleme

Nis 09 GamerAdmin  
  • Grafik
  • Oynanabilirlik
  • Sistem
  • Zorluk
  • Atmosfer
State Of Decay - İnceleme

State Of Decay – İnceleme

Zombi oyunları konusunda bir çok oyunun olduğunu, hatta bir çok dizinin olduğunu biliyoruz. Fakat bazı oyunlar var ki klişe zombi düşüncesinden sıyrılmayı başarıyor. İşte bu oyunda onlardan biri. State Of Decay – İnceleme yazımda değineceğim. Bence gerçekten kreatif bir düşünce ile yapılmış, gerçek hayat ile bağdaşan yönleri, sıradan olsa da bir hikayesi  ve hayatta kalma amacı güden bir prensip ile güzel yoğrulmuş Microsoft yapımı oyun. Bence insanların düşünecekleri, görecekleri, tahmin edebilecekleri çok az şey var bu oyunda.

Çünkü sadece öldür, kaç, saklan yok. Oyunun size olmazsa olmazı hikayesi ile farklı karakterler ile zenginliği, amaçlara göre yapmak zorunda olduklarınız, geliştirmek için de ne yazık ki kaynaklara ihtiyaç duyduğunuz bir ortamı yaşatıyor bizlere. Gerçek dünya da böyle değil mi zaten ? Atmosfer, yaratıcılık tabi müziklerle de birleşince çok zevkli bir oyun olmuş “State Of Decay”. The Walking Dead ile benzerliği olsa da aslında farklı.

State Of Decay - Eğer ki silahınızı susturucusuz kullanırsanız gelen zombi sayısını hayal dahi edemezsiniz.

State Of Decay – Eğer ki silahınızı susturucusuz kullanırsanız gelen zombi sayısını hayal dahi edemezsiniz.

Bilirsiniz The Walking Dead oyununda oyunun hikayesini oluşturan karakterler etrafında gelişmeler olur. Yalnız State Of Decay’de bu çok daha farklı ve karmaşık. Tabi The Walking Dead’de olduğu gibi de hep bir panik atak sendromu yok. Bir kaynağa ulaşmak demek oyun içerisindeki tehlikeleri de görebilmeniz demek.

Tek başınıza gidebileceğiniz gibi de bir partner ile de gitmeniz mümkün. Hatta tek başınıza gidip bir evi araştırıp birden fazla kaynağa ulaştığınızda, bir başkasını da çağırıp kalanları almasını sağlayabiliyorsunuz. Tabi bunun yanında genel görevler haricinde yan görevler de mevcut oyunda.

State Of Decay - Ne kadar fazla iseniz o kadar güçlüsünüz demektir.

State Of Decay – Ne kadar fazla iseniz o kadar güçlüsünüz demektir.

Fakat şunu bilmelisiniz ki elinizdekilerle yetinmeyi bilmiyorsanız her zaman kaybetmeye açıksınız demektir. Mesela bir yatak odası oluşturdunuz. Fakat kişi sayınız fazla ise ve az yatak varsa bu konuda sorunların çıkması muhtemel. Bu sebeple de elinizdekileri kullanırken kişi sayılarını da dikkate almanız gerekmekte. Bunları es geçerek oynadığınızda bilin ki ilerlemeniz zor.

Oyunda 3-4 çeşit araç, bir çok silah ve tabanca var. Tabi karakterler de farklı farklı ama belirli tiplerde. Ne yazık ki kaynakları da saklamanız için gerekli yer konusu da kısıtlı. Mesela belirli bir silah ve tabanca sayınız varsa ve bu yüksek ise bir sonrakinde ne yazık ki ana binanızda satamıyorsunuz.

State Of Decay - Oyunun en büyük fark yaratan kısmı; kaynak arama.

State Of Decay – Oyunun en büyük fark yaratan kısmı; kaynak arama.

Envanterinizde kalıyor. Ya yok edeceksiniz (Evet envanterinizdeki menüden yok edebilme seçeneğiniz var) ya da komşulara satacaksınız. Zaman gelecek tanımadığınız insanlara yardım edeceksiniz, zaman gelecek takım arkadaşlarınıza eğitim verecek, zaman gelecek grubunuzdaki insanların streslerini, üzüntülerini ve gerginliklerini yok etmek için yürüyüşlere gideceksiniz.

Detaylı, bir o kadar bağlayıcı ve meraklandırıcı bir oyun State Of Decay. Anlatımı konusunda ise gerçekten uzun süreceğini düşünüyorum. Çünkü ana görevlerden fazla yan görevler var. Anlatıma geçmeden önce bilmeniz gerekir ki oyunun yan görevlerinin bazılarına değiniyor olacağım.

State Of Decay - Karakterinizin envanter ekranı.

State Of Decay – Karakterinizin envanter ekranı.

Bunun sebebi ise bir yerde fazladan kaynak olduğunda bir arkadaş talebinizi dile getirmiş olduğunuzu düşünün. Arkadaş geldikten sonra siz oradan ayrıldığınızda, eğer ki elemanın level konusundaki eksiği bariz ise operatörümüz Lilly tarafından yardım istiyor olacak. Sizde gidip yardım etmeniz lazım.

Bu tür yüzlerce yan görev olabiliyor. O yüzden bunları es geçiyor olacağım. İsteyen olursa da bunları yapabilir. Sonuçta oyunda iki amaç var ; İlki birlikte kalıp savaşmak, ikincisi ise elden geldiğince hayatta kalıp ana görevleri yaptıktan sonra o bölgeyi terk etmek. Tabi oyunun bir diğer indirilebilir içeriği (DLC) de mevcut.

State Of Decay - Karakterinizin yetenek seviye ekranı.

State Of Decay – Karakterinizin yetenek seviye ekranı.

Adı da “Breakdown”. Ana oyunla indirilebilir içeriğin arasındaki fark ise, ana oyunda bir hikayenin mevcut olması. İndirilebilir içerikte ise bir hikaye olmayıp sadece bulduğumuz yaşan insanları etraftan toparlayıp, tamir edeceğimiz karavanla bölgeden çıkarmak. Bu sebeple bazı ek puan görevleri de eklenmiş.

Karakter menünüzden bunlara ulaşmak mümkün. Tabi indirilebilir içerikte 6 bölüm var ve bu bölümleri de etki eden puanlar söz konusu. Direk etki edenler ise ne kadar kaynak bulduğunuz, ne kadar insan kurtardığınız ve tabi ki karakter menünüzdeki puan görevlerini tamamladığınız ile alakalı olarak değişiyor.

State Of Decay - Konsoldan port edildiği için grafik konusunda 4/4 lük bir oyun değil ne yazık ki State Of Decay.

State Of Decay – Konsoldan port edildiği için grafik konusunda 4/4 lük bir oyun değil ne yazık ki State Of Decay.

Bunları da dikkate almanızı öneririm. Karakterlerin detaylarına girmiyorum. Çünkü her karakter direk düşük seviyeden başlıyor. Seviye konusundaki yükselme eğilimi de sizin elinizde. Mesela ne kadar çok kapışmaya girerseniz zombiler ile o kadar hızlı tecrübe puanınız yükseliyor ve kullandığınız silah ya da tabancaya göre de yakın dövüş veya tabanca tecrübeniz 7 yıldıza kadar yükseliyor.

Bu da sizin için büyük bir avantaj. Tavsiyem tek bir karakter ile ilerlememeniz. Diğer karakterlerin de seviyelerini yükseltirseniz en azından sizin açınızdan da yararlı olacaktır. Her karaktere atayabileceğiniz tek bir özel yetenek de mevcut.

State Of Decay - Eğer ki oyunda belirli alışkanlıkları edinmezseniz ne yazık ki ölme riskiniz çok büyük.

State Of Decay – Eğer ki oyunda belirli alışkanlıkları edinmezseniz ne yazık ki ölme riskiniz çok büyük.

Bunlar da yine karakter envanter ekranınızda belirli seviyedeki yeteneklerinize göre aktifleştirebiliyorsunuz. Gerçekten iyi düşünülmüş bir ayrıntı. Neden diye soracak olursanız emin olun çok işe yarıyorlar. Mesela bir özel yetenek aynı anda iki zombiyi tek bir hareket ile öldürmenize olanak sağlar iken, diğer bir özel yetenek ise evlere daldığınızda, evi talan ederken ya da çömelerek yürürken hiç ses çıkmamasını sağlıyor. Büyük avantaj.

Grafik olarak oyun Konsol oyunlarından port edildiği için çok büyük bir beklenti içerisine girmeyin derim. Sonuçta malum konsol dan port edilen oyunlardaki grafiksel hataları az çok biliyorsunuzdur. Ama bu oyunda merak etmeyin can sıkıcı bir grafiksel hataları mevcut değil.

Ed ile Maya'yı kurtardığımız yer.

Ed ile Maya’yı kurtardığımız yer.

Sadece bazen zombiler duvarların arasında sıkışıp kalabiliyorlar. Bu da avantaj mı dezavantaj mı artık siz karar verin. Oyunun içi atmosfere gelirsek, müzikler yine üstat Jesper Kyd tarafından yapılmış. Gerçekten anlık olarak da değişebilmekte ve tam bir Country havası vermekte bizlere.

Sonuçta korumak, kollamak zorunda olduğunuz topluluk Amerikan topluluğu. Bu da doğal olarak müziklere de yansımış durumda. Jesper Kyd gerçekten oyunlardaki müzikleri hissederek, tam olarak anlayarak yapan nadir sanatçılardan. Çünkü sadece tek bir oyuna soundtrack yapmadığını biliyoruz. O yüzden bu üstadı da buradan selamlıyorum.

Harita oyunda vazgeçilmeziniz olacak.

Harita oyunda vazgeçilmeziniz olacak.

Görevlere biraz daha değinelim isterseniz. Çünkü oyun sizi hem serbest bırakıyor hem de ana görevleri yapmanız konusunda da bağlayıcılığı var. Yani çevrenizdeki bütün evleri talan etseniz de, tüm yardım isteyen arkadaşlarınıza yardımlarınızı esirgemeseniz de ilerleyebilmeniz için sonuçta bu ana görevleri yapmak zorundasınız.

Yoksa oyun bitmez ve sizde dönüp duran bir döngünün içerisinde savaşır durumda bulursunuz kendinizi. Bu da sadece oyundaki içeriğin zevkini verir. Hikayeyi anlamanız için bitirmeniz önemli. Görevler aslında 4 kısma ayrılıyor ;

Oyunda, her zaman yardımcı olan ipuçları mevcut.

Oyunda, her zaman yardımcı olan ipuçları mevcut.

1-) Ana görevler (Main Missions)

2-) Yan görevler (Friendly Survivors)

3-) Yardım görevleri (Friendly Survivors Help)

4-) Takas görevleri (Trade)

Ana görevler oyunda ilerlemeniz için gerekli demiştik. Yan görevlerde ise hem kaynak (yemek, mühimmat, benzin ya da inşaat malzemeleri) hem de insanlar için büyük getirileri mevcut. Yardım görevlerinde ise yardıma geç kalır da eğer ki kurtulmaz ise arkadaşınız bilin ki ölümle yüz yüze ve öldüğünde ise aldığı kaynak da orada kalıyor.

Üssünüzün haritası, buradaki boş alanlara gelip bir çok farklı şey inşa edebilirsiniz.

Üssünüzün haritası, buradaki boş alanlara gelip bir çok farklı şey inşa edebilirsiniz.

İşiniz bittiğinde ise gidip o kaynağı da alabiliyorsunuz. Takas görevleri ise elinizde fazlaca bulunan kaynak ile az bulunan kaynağın takası sırasında yanınızda bu işlemi yapacak arkadaşa bir anlamda eskortluk ediyorsunuz. Tabi bunun karşılığı da bedava olmuyor. Size de bir kaynak veriliyor. Bu da büyük bir itibar ve kaynak kazanımı demek.

Oyundaki diğer bir olay ise itibar puanları. Bunlar para yerine de geçiyor. Mesela mühimmat dolabından bir silah ya da bir ilaç alacağınız zaman yeterli itibar puanınız yok ise ne yazık ki elinizdeki ile yetinmek zorundasınız. Bu da büyük bir denge sağlamanız gerektiğini gösteriyor sizin açınızdan.

Ray Santos ile tanışın

Ray Santos ile tanışın

Topluluk konusunda ise gerçekten detaycı ve ince bir düzen söz konusu. Eğer ki size verilen görevi yerine getiremediyseniz topluluğunuzun size güveni azalıyor. Mesela bir yardım isteyen arkadaşınıza yardım etmediğinizde ve kendisi oradan sağ kurtulduğunda sizin hakkınızda kötü beyanda bulunuyor ve bu da topluluktaki itibarınızı zedeliyor. Bu anlamda tavsiyem elinizden geldiğince bunu yüksek tutmanız. Yoksa sizde yardıma muhtaç olduğunuzda tek başınıza bundan çıkmanız gerekecektir.

İşte böyle bir oyun State Of Decay. DLC paketinde (Break Down) ise ana görev insanları toplayıp karavana bindirip oradan kurtarmak. Tabi bunları yaparken de bazı ek yan görevler de var karakter envanter ekranınızda. Bu da sizi daha fazla oynamanıza olanak sağlıyor ve isteğinizi yükseltiyor. Bence bu da güzel düşünülmüş bir ayrıntı.

Oyundaki bu dağlık alan sonraki seri için yapılmış

Oyundaki bu dağlık alan sonraki seri için yapılmış

Dahası bence almak isteyen arkadaşlar olacaksa, yeteri kadar boş zamanları var ise bence çekinmeden alsınlar. Steam’de bir çok kişi bu oyunu belki değeri kadar önem vermemiş olsa da oyunculardan (Genelde kötü beyanda bulunmuşlar) siz onlara bakmayın. Onlar ya çok vurdulu kırdılı ya da çok böyle hayal perest oyunları seven karakterler. Sonuçta her oyun ayrı bir dünya ayrı bir hikaye değil midir ?

İyi oyunlar…

Yazar Hakkında: GamerAdmin

2003 yılında sistem mühendisliği (MCSE) eğitimi alan yazar, Sakarya Üniversitesi Bilgi Yönetimi mezunudur. Kendisi 1989'dan beri oyunlarla haşır neşir olan yazar, bu yıldan yanadır oyunlar hakkında bilgi sahibi olup, kendisi bir oyuncudur. Bilgilerini ve bitirdiği oyunların tam çözümleri hakkında sitede paylaşımlar yapmaktadır. Sorularınızı lütfen iletişim kısmındaki e-posta adresinden gönderiniz.

Cevap Yaz

You must be logged in to post a comment.