11.4 C
İstanbul
29 Mart 2024
Image default
Oyun İncelemeleri

World War Z – İnceleme

World War Z – İnceleme
World War Z – İnceleme

Valve firmasının Left 4 Dead serisini biliyorsunuzdur. World War Z – İnceleme ile yazıma geçeyim. En sükse getiren oyunlardan olmasının yanı sıra oyun dünyasına getirdiği devrimsel özellikleri ile mekanikleri konusunda yeri her zaman ayrı ve orijinal bir yapım olarak üzerinden 12 yıldan fazla geçmesine rağmen hala en favori oyunlar arasında popülerliğini koruyor.

Malum hem çevrimiçi birden fazla oyuncu ile yardımlaşarak takım çalışmasını, hem de oyunun mekaniğini çevrimiçi sunucuları ile hala canlı tuttuğundan taklitleri her daim oyun dünyasından silinmişlerdi. Lakin 2019 yılına gelindiği tarihlerde ise Nisan ayında yeni bir oyun platformu olarak karşımıza getirilen Epic Games’in mağazasında çıkmış bir oyun var; World War Z. Epic Games Valve’ın Steam platformuna rakip olarak çıktığı günden bugüne insanlar hep tereddüt içerisindeydi ve mesafeli yaklaşıyordu.

Hatta bir ara Steam istemcisi bilgisayarınızda yüklü ise, Epic Games’in istemcisi yüklendikten sonra sizin Steam hesabınızdaki alışveriş hareketlerini ve oyun kütüphanenizdeki oyun türlerinin verilerini kendi sunucularına ekleyip buna göre size reklam ve oyun türleri hakkında önerilerde bulunuyordu. Tabi bunu da uzman kullanıcılar eli ile ortaya çıkartmışlardı.

World War Z - Oyun botlarla da oynanabiliyor
World War Z – Oyun botlarla da oynanabiliyor

Tabi dahası sadece bu durum kuşku uyandırmış olsa da Steam ile anlaşıp sonrasında Epic Games’in mağazası üzerinde satışa çıkartılan, bir anda farklı rotasyonlara sapan oyun yayımcıları da aslında bir bakıma yüksek gelir elde etmek için Epic Games’in kıyılarına sığındılar.

Hatta Steam oyun satışı üzerinden %30 aldığını dillendirip, Epic Games’in ise sadece %12 alarak aslında yayımcı ve geliştiricilerin daha fazla kazanmasını hedefleyen bir strateji yaptığını ortaya attılar. Tabi burada önemli olan oyuncuların cebinden daha az gidecek olan oyun ücretleri konusu belki de Epic Games’in mağazasındaki oyunların ucuzlaması durumunda akıllı bir seçim olacaktır.

Fakat ne yazık ki firmalar büyük oldukları kadar da aç gözlü olduklarından, Epic Games’in mağazasındaki oyunların fiyatları hala fahiş ücretlerde olduğundan, birçok oyuncu hala Steam istemcisini kullanmakta kararlı. Bu da Epic Games ile anlaşmalı olan oyunların Steam platformundaki kadar ünlü ve görünür olamayacağı anlamına geliyor.

World War Z - Oyunda da filmdeki gibi zombi kaosu oluyor
World War Z – Oyunda da filmdeki gibi zombi kaosu oluyor

Eğer ki yüksek bir indirim söz konusu olduğu zaman belki Epic Games fark yaratabilir. Aksi halde Steam platformu yıllardan beri verdiği sağlıklı hizmet ile oyuncuların alışkanlıklarını korumaya devam edecektir.

Neyse gelelim oyuna. Aslında yakın tarihte tanıştım diyebilirim. Xbox One X üzerinde Ultimate Pass üyeliğim sonucunda World War Z adlı oyunla karşılaştım. Tabi üyelik üzerinden bedava oynayabiliyorsunuz. Valve’ın Steam platformu üzerindeki en çok satan ve en çok favori gösterilen Left 4 Dead oyununun bir bakıma konsept kopyası diyebiliriz.

Fark ise FPS (First Person Shooter) yerine TPS (Third Person Shooter) olması bariz bir nokta. Tabi Left 4 Dead 2 ile en fazla farklı karakteri görmüştük, fakat bu oyunda ise toplamda 4 ana bölüm, 14 yan bölüm ve bir de “Challange Mode” ile toplamda 15 bölüm mevcut.

World War Z - Oyunda farklı ülkelerde geçen bölümler var
World War Z – Oyunda farklı ülkelerde geçen bölümler var

Bunu isterseniz çevrimiçi olarak arkadaşlarınızla özel bir sunucu oluşturarak, isterseniz o anda çevrimiçi olan oyuncularla ya da kapalı olarak oyundaki diğer karakterlerin botları ile oynayabiliyorsunuz. Tabi yardımlaşma ve çok oyunculu seçeneklerde mevcut. Mesela çok oyunculu oyunda karşılıklı oyuncular ile kapışabiliyor, buna paralel olarak da rütbenizi arttırabiliyorsunuz. Oyun türü size kalmış.

Left 4 Dead serisinden farkı sadece kamera açısı değil elbette. 5 farklı zorluk derecesi, 3 sınıf silah çeşitliliği ki bu silahlar tek oyunculu oyunu oynadığınızda (Botlarla) geliştirebiliyorsunuz. Mesela susturuculu silahınızın vuruş gücü 3 ise ilk seviyede, kazandığınız tecrübe puanları ile bunu 4-5 seviyesinde yükseltebiliyor, kozmetik olarak da çeşitliliğini seçebiliyorsunuz. Aslında çok güzel düşünülmüş bir olay.

Tabi oyun içerisinde büyük silahlarda mevcut. Hatta toplu zombi saldırılarından önce destek ekipmanlarınızı kurarak büyük saldırıya da hazırlanabileceğiniz akıllıca eklenmiş bazı saldırı ekipmanları var. Mesela elektrik tesisatı, büyük M60 silahı, havan topu, otomatik taret ve dikenli tel gibi saldırı hazırlık ekipmanları mevcut. Bu da oyunda hakikatten büyük bir zevk katıyor ve Left 4 Dead’den farklı olduğunu ortaya koyuyor.

World War Z - Left 4 Dead oyunundaki gibi birden fazla farklı yaratık var
World War Z – Left 4 Dead oyunundaki gibi birden fazla farklı yaratık var

Toplamda 16 farklı karakter var oyunda. Hepsinin farklı bir hikayesi mevcut. Zaten her biri ile bir yan bölüm geçtiğinizde koleksiyon kısmında bu karakterlerin kısa videolarını izleyebiliyorsunuz hayatları ile ilgili olan. Tabi Left 4 Dead ile de benzer tarafları var.

Mesela susturuculu silah yerine sesi yüksek çıkan bir silah ile ilerlediğinizde birden zombi toplulukları size saldırabiliyor. Bazı özel yaratıklar da mesela benziyor Left 4 Dead’deki oyuna. Çığlık atan (Left 4 Dead – Witch), büyük polis koruma kıyafetli yaratık (Left 4 Dead – Charger), tüküren yaratık (Left 4 Dead – Spitter), üzerinize atlayan yaratık (Left 4 Dead – Hunter) gibi benzer yaratık türü mevcut.

Left 4 Dead’deki gibi kanser derecesinde bir saldırıları olmasa da etkililer. Oynadığınız zorluk seviyesine bağlı olarak sıkıntılı ya da sıkıntısız da olabiliyorlar diyebilirim. Grafik bağlamında baktığınızda ise bilgisayar versiyonunda güzel ve akıcı. Sıkıntı çıkartacak bir hatası yok. Hatta eğer ekran kartınızda “Shader Cache” özelliği varsa ki bu konuda oluşabilecek hataları da önlemiş oluyor. Mesela bölüm yüklenmeden önce “Shader Cache” devreye alınıyor ve bölüm içinde sıkıntı olmadan devam etmeniz sağlanıyor.

Bu konuda Xbox One X üzerinde oynadığınızda, oynama sürenizin uzunluğuna istinaden bir hata almanız doğal olacaktır. Sonuçta Xbox One X de oynadıktan sonra bilgisayar versiyonuna geçmek istedim. Yeni nesil konsollarda ısı sorunu sebebi ile ne yazık ki bazen oyun içerisinde “Glitch” ya da hata tabir ettiğimiz durumlarla karşılaşabiliyoruz.

Oyun atmosferi ise gerçekten hareketli ve bir zombi kıyametinde olduğumuzu bize hissettiriyor. Hem aksiyon anındaki adrenalini yükselten tempolu müzikleri ile hem de toplu saldırı anında yükselen tempolu müziğin bir süre sonra bir yerlerden saldırı alacağınızın uyarısını yaptığını artık ezberliyorsunuz ve ona göre konumlanıyorsunuz.

Oyundaki mekanikler ise basit ve güzel. Hem klavye ile hem de oyun kumandası ile deneyimlediğim sürelerde hiç problem yaşamadım. Zaten Xbox One X de rahat 30-40 saat oynadıktan sonra bilgisayar versiyonunu alıp oynadım. Oyun kumandası ya da klavye, emin olun aynı ergonomiyi hissedeceksiniz.

Tabi oyun içindeki bot olarak gelen koruma mekaniği ise güzel, kararlı fakat bazen aptallaşabiliyorlar. Mesela botlar bazen siz zombi toplulukları tarafından saldırıya uğradığınızda sizi hızlıca savunabiliyorlarken, büyük bir yaratık saldırdığında ise çok sık olmasa da yardımınıza gelmeleri zaman alabiliyor. Ama bu çok büyük bir dezavantaj olarak kalmasın aklınızda, çünkü çok nadir oluyor.

Gelelim eğer botlar düşerse ne oluyor? Left 4 Dead oyununda biliyorsunuz bazı belli kapılardan ölen botları geri oyuna sokabiliyorduk. Bu oyunda ise bir süre sonra botlar birden geliyorlar ve aksiyona dahil oluyorlar. Bu da güzel ve meşakkatsiz bir özellik. En azından “Normal” zorluk seviyesinde oynadığım ve sadece bir bölümde “Zor” zorluk seviyesinde bölüm bitirdiğimde karşılaşmadım aksi ile.

Genel anlamda güzel kurgulanmış, farklı karakterlerin yanı sıra özel klasmanlar ile (Sıhhiyeci, Silah uzmanı gibi farklı klasmanlarda var) oyunu oyuncu tarafından destekleyen güzel bir TPS oyunu World War Z. Arkadaşlarınız ile de güzel vakitler geçirilebilecek, zombi saldırılarını birlikte sırtlayabileceğiniz bir oyun.

Belki ileride daha fazla eklentiler ile çeşitlendirilebilir gözükse de şu an bile hali hazırdaki eklentiler bile çok fazla işinizi görecektir. Tabi her ana görev ile yan görevleri saatlerinizi harcayarak bitirdikten sonra sıkılacağınız çok nadir olacağı kanısındayım.

Oyunun Epic Games Store’daki fiyatı 119 TL, İki adet indirilebilir silah kozmetiği içeriği ise toplamda 13,40 TL’den satılıyor.  Şu zamanlarda fahiş oyun fiyatlarına nazaran iyi bir fiyattan satılıyor olsa da güzel bir indirim ile de daha ucuza alınabilir. Seçim size kalmış.

İyi oyunlar…

İlgili Yazılar

Borderlands 3 – İnceleme

GamerAdmin

Internet Cafe Simulator 2 – İnceleme

GamerAdmin

Sons Of The Forest – İnceleme

GamerAdmin

Yorum Yaz

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Devamını Oku