18.7 C
İstanbul
28 Mart 2024
Image default
Oyun İncelemeleri

Watch Dogs 2 – İnceleme

Watch Dogs 2 – İnceleme
Watch Dogs 2 – İnceleme

Bildiğiniz üzere ilk oyun güzel ve sağlam hikayesi olan bir yapıttı. Watch Dogs 2 – İnceleme yazımla buna değineceğim. Hatta öyle ki hikâyede baş kahraman olan eleman olayların etrafında devam etmesine karşı hep bir direnç gösteriyordu. İstediğiniz zaman açık dünyada gezinip, kafanıza göre de takılabiliyordunuz. Ubisoft yine nasıl becerdiyse bu ikinci oyunu gerçekten başka oyunlara benzetmeyi başarmış!

Önceki oyunun oyun motorunu değiştirmiş, sonrasında mekânı San Francisco olarak değiştirmiş, ekibi değiştirmiş ve oyundaki hikâye olayını gerçekten yok etmiş. Üstüne bir de görevler konusunu direk çevrimiçi yapımlar üzerinden devam ettirmiş. Arkadaş boşuna demiyoruz şu oyun yapımcıları hakikatten tembeller diye. Yahu insan tam bir hikâye ortaya koyar, eğer çok istiyorsan çevrimiçi para kazanmayı işte bu hikayenin etrafına serpiştirirsin çevrimiçi olgusunu. Neden bu kadar kasıyorsunuz ki? Her şey para mı?

Oyunun motoru bizlere Saints Row adlı oyunu hatırlatıyor. Gerçekten bu sefer basite kaçılmış hissi veriyor ve oyundaki ek özellikler sadece işinizi kolaylaştırmak bazında etkiye sahip. Onun haricinde çevrimiçi platformu çıkarttığınızda oyundan, koca bir harita ve az görevli bir oyun karşımıza geliyor. Bu da ucuz etin yahnisi durumuna getiriyor bizleri.

Watch Dogs 2 - Oyundaki serüven farklılaşıyor
Watch Dogs 2 – Oyundaki serüven farklılaşıyor

Bu yeni oyunda baş karakter siyahi bir eleman, sırf kendi kötü arka planını sistemden temizlemek için kırdığı güvenlik sistemine sızmak için adım atmasıyla başlıyor oyun. Ama sonrasında çete olmuş farklı karakterler ile bir amaca hizmet ediyorlar mı orası bilinmez. Çünkü her seferinde farklı yan görevler nezdinde oyunda özel yetenekleri açabiliyorsunuz. Tabi kazandığınız tecrübe puanlarıyla birlikte, sonrasında milletten arakladığınız paralarla silah, araba, mühimmat, giysi gibi şeyleri alabiliyorsunuz. Tamam anladık, ama bu kadar mı?

Dediğim gibi oyunu 30-40 saatlik oynamış olmama istinaden, çok fazla bir tat bırakmadı bende. Oyunu ilk aldığımda Season Pass’ı da almama rağmen hala dolu şey oyun içinde para ile satılabiliyor. Bu da adamlara sorduğumuz o meşhur soruyu akla getiriyor “Arkadaş eğer ki oyunun fiyatından fazla indirilebilir içerik çıkartacaksan neden Season Pass satıyorsunuz herkese?”.

Gerçekten pazarlama taktiği ile bezenmiş bir oyun Watch Dogs 2. Oyunun fiyatı 309 TL, indirilebilir içeriğin toplam fiyatı 326,87 TL. Oyunu her şeyi birlikte aldığınızda ise 635,87 TL. Bu da sadece Steam üzerindeki satış fiyatı. Gerisini siz düşünün. Değer mi değmez mi derseniz değmez!

Watch Dogs 2 - Oyun sarıyor, grafikler ve oynanış iyi
Watch Dogs 2 – Oyun sarıyor, grafikler ve oynanış iyi

Gelelim ilk oyundaki farklılıklarına ve eklenmiş olan yeni ekipmanlara. Oyunda öncelikle her yerden gidip silah alamıyorsunuz. Silahları 3 boyutlu yazıcı ile kalıp şeklinde bir ücret karşılığında (Oyundaki kazandığınız paralar ile) bu yazıcıdan elde ediyorsunuz. Tabi mühimmatları bazı rehinci dükkanlarından satın alabiliyorsunuz.

Sanırım burada yapımcılar hukuku aldattıklarını sanmışlar ama işin aslı öyle değil. Amerika’da ve diğer ülkelerde bir dükkân bir müşterisine silah satmasa dahi mermi sattığında bile adını kaydeder. Rehin dükkanları da buna dahildir. Sonuçta hatırlayın rehin dükkanları bizdeki yeddi eminler gibidir. İlk hatalı kısmını yakaladık şimdiden.

Sonrasında ise oyuna yeni eklenen 2 ekipmanı da bu yazıcıdan imal edebiliyorsunuz ücreti mukabilinde. Biri iki tekerlekli bir uzaktan kumandalı araba, diğeri de ufak ufak drone. Evet ikisi de oyuncak ebatlarında, ama emin olun oyun içerisinde çok defa hayat kurtarıyor. Özellikle kumanda mesafelerini ayarlayabilirseniz hem düşmanları kendinizden uzak tutar hem de sistemlere bu ekipmanlar aracılığı ile kolayca sızabilirsiniz. Sonuçta düşman fiziki olarak sizi görmediğinden de bir çatışma olasılığınız ortadan kalacaktır. Bunu iyi düşünmüşler.

Watch Dogs 2 - Bir hacker grubunun Dedsec arasındaki savaşı
Watch Dogs 2 – Bir hacker grubunun Dedsec arasındaki savaşı

Oyundaki arabalar ise baştan savma yapılmış. Yani hızlı giderken kullandığınız iki fren tuşu var ve el freni olması gereken tuş maalesef arabanızı durdurmaya yetmiyor, normal fren tuşu ise arabayı kaydırmadan sanki o 200 kilometre ile giden arabayı bir anda durdurabiliyor.

Ne kadar kendisi ile çelişen iki olgu değil mi? Bu arada bazı yan görevler, özellikle de çevrimiçi kullanıcıların yapıp tek kişilik oyuna ekledikleri görevlerde taksicilik şeklinde bir misyon vermişler. Bunda da öyle hemen heyecanlanmayın. Çok hızlı arabaları seçip bu görevleri yapamıyorsunuz. Üstüne bir de sizi değerlendirme durumu ile karşılığında gerekli ödülü veriyor. Eğer ki bir görevi tek yıldız ile bitirirseniz ki bunu o lanet yapay zekâ yapıyor, alacağınız ücret de en düşük ücret oluyor maalesef.

Oyun içindeki giysi olayları ise görünürde güzel ve iyi modellenmiş. Ama neye yarıyor? Polis peşinizde iken değiştirmeniz bir etki yapıyor mu? Valla polis peşinize düştüğünde amanda şuraya gideyim bir elbise alayım diye düşünme zamanını size vermiyor. Kaçıp bir yere saklanacaksınız ve tehlike durumunun geçmesini bekleyeceksiniz. Aksi halde havadan ve karadan her türlü polisler tarafından saldırıya açık oluyorsunuz. Bu da giysilerin sadece görsellik açısından size bir etkisi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Watch Dogs 2 - Her elektronik cihaz hack edilir
Watch Dogs 2 – Her elektronik cihaz hack edilir

Oyundaki güzel ve bir o kadar etkili değişikliği aktarmak isterim. Mesela drone kullanıp düşmanlarınızı polise terörist ya da suçlu olarak sistemlerine görüntülerini yükleyip ihbar edebiliyorsunuz. Polis kuvvetleri geldiğinde ise siz uzaktan ortalığı karıştırdığınız için, sizin olmadığınız bir çatışma ortamı doğmuş oluyor.

Düşmanlarınız ile polisler kapıştıktan sonra etraf günlük güneşlik olunca gidip görevinizi gönül rahatlığı ile yapabiliyorsunuz. Bu da ortalığı karıştırma taktiği olarak güzel ama etkili bir özellik olarak eklenmiş. Lakin oyundaki bazı görevleri yapıp tecrübe puanlarının verdiği yetenek puanları ile bu özellikleri açmalısınız. Aksi halde bu özellik olmadan oynamak zorundasınız.

Yine oyun içinde yetenek puanlarını açtığınızda diğer güzel özelliklerden biri daha ekleniyor. Arabaları cep telefonu ile kontrol etme. Evet bunu siz araçları ileri geri, sağa ve sola doğru gidecek şekilde cep telefonunuzdan yapabiliyorsunuz. Mesela taksi görevi aldınız ve müşteriniz arabanızda, hızlıca gitmeniz gerekiyor ve karşınızdaki araca çarpmamak için aracı sağa veya sola doğru direksiyonunu kırdırıp yolun açılmasını sağlayabiliyorsunuz. Ya da peşinizde polisler varsa gerisini siz düşünün.

Dahası oynanabilirlik konusunda güzel eklemeler olsa da oyunda, amacınıza yönelik çok kafa karışıklığı yaşayacağınızı söylemeliyim. İlk oyunda en azından sinyallerin şehre dağılması için gerekli sunucu üslerine sızıp devre dışı bırakmanız gerekiyordu, burada bundan söz dahi edilmiyor. Çevrenizde düşman olarak çeteler de var, zaman zaman polisler de oluyor. Hatta bazen bir hapishaneden bir mahkûmu bile kaçırmak zorunda kalabiliyorsunuz. Burada vereceğiniz kararlara istinaden oynanabilirliğiniz sekteye uğruyor ya da size rahat hissettirebiliyor.

Grafikler evet güzel modellenmiş, ama çok basit geliyor. Özellikle yapay zekâ gerçekten bazen hadi lan dedirtebiliyor. Önünüzde biri var ve çarpmamak için durdunuz, yapay zekâ önce bağırıyor, geri çekiliyor ve sonra tekrar aynı şekilde önünüzden geçmeye çalışıyor. Yahu arkadaş bunları da bir gözden geçirseydiniz ölür müydünüz? Neyse, dahası araba ile yanından geçtiğiniz insanlar bile onları ezecekmişsiniz gibi etrafta yaygara kopartıyor. Sanırım burada yapay zekâ sadece düşmanlar ve polisler için iyi çalışılmış.

Oyunun atmosferi beklenildiği gibi değil. Yani çok fazla müzik, aksiyona dayalı değişen oyun müziği gibi etmenler sanki biraz kenara itilmiş gibi. Bir arabaya bindiğinizde eğer ki gerekli yeteneği açtıysanız, paralelinizdeki arabanın müziğini direk indirip arabanızda çalmaya başlıyor. Arabanın kontrolü bende, neden bunun da kontrolünü bana vermiyorsun Ubisoft?

Oyunun istediği sistem standart düzeyinde. Yani orta halin üzerinde bir sistem ile rahat oynayabilirsiniz. Zaten çok da farklı değil GTA’dan bu konuda. Oyunun çıktığı ilk zamanlarda birçok kullanıcının tepkisini çekmişti zaten Ubisoft, hatalar ve kare hızlarının ani düşüşleri sebebi ile. Hatırlarsınız ilk oyunun incelemesinde de paylaşmıştım. İşte ne olduysa adamlar bir anda vahiy alır gibi oyunun optimizasyonuna girişmişler. Ben oyunda büyük bir hata görmedim ama kare hızı düşüşleri hala oluyor bilmenizi isterim.

Genel olarak baktığınızda ilk oyundan eksikleri ile farklı bir oyun olmuş Watch Dogs 2. Gerçi ilk oyundaki karakterle devam etselerdi ve bu adamın üzerinden hikâye oluştursalardı daha da çok satış yapacaklarına inanıyordum. Ama gelin görün Ubisoft ne yazık ki Assasin’s Creed’deki Ezio’nun durumundaki paranoyadan çıkamamış durumda. İlla değiştirmek zorunda değilsiniz, eğer bir oyunu oyun yapan yönettiğiniz karakter ise başarıyı da bu karakter size getirecektir emin olun.

Oyunun fiyatını aşağıda paylaşıyor olacağım. Şu sıra malum indirim var. Belki de okuduğunuz sırada indirim de bitmiş olabilir. Genel anlamda bu fiyatlara değecek bir oyun değil. Ama çok fahiş indirim olursa da kaçırmayın derim. Mesela 30-40 TL bareminde izlediğinde alın. Ama unutmayın, her alacağınız içerik sınırlı.

Oyun içindeki satışları da göz ardı etmeyin derim. Serinin sakat oyunu demek istiyorum buna. E3 2019’da serinin 3. Oyununu sundular büyük bir reklamla. Bu sefer oyun Londra’da geçecek falan diyorlar. Umarım ikinci oyundaki gibi olmaz. Tavsiyem eğer ki şu sıra yaz tatilinizi geçirmek için kafa dağıtmaksa amacınız, alın takılın. Hatta belki de tüm tatil boyunca sarabilirsiniz de oyuna. Ama bu fiyatları hak etmediği için de indirimden almayı ilk görev edinin.

İyi oyunlar…

İlgili Yazılar

Microsoft Flight Simulator X: Steam Edition – İnceleme

GamerAdmin

Hacker Simulator – İnceleme

GamerAdmin

Dead Island – İnceleme

GamerAdmin

Yorum Yaz

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Devamını Oku