

Toilet Management Simulator – İnceleme
Oyun dünyasında fikirlerin önemini birçok defa önceki incelemelerimde bahsetmiştim. Toilet Management Simulator – İnceleme yazımla daha da detaylandırayım.
Sonuçta bir fikir birçok kapıyı aralayıp bu konuda devrim niteliği kazandırabilir oyuna. En büyük nimet ise insanın aklı ve fikir limitinin müzikte olduğu gibi 7 notadan daha fazla olasılığa sahip olması. Yani sınırsız bir fikir yapısını kendi bünyesinde barındırıyor insanoğlu. Bunlardan bir tanesi de böyle bir sıra dışı fikrin ortaya çıkartılmasıyla oyun haline bezenmiş.
Yapımcısı da Cankut Keskin adındaki bir Türk. Aslında kendisine ait olan ikinci bir oyun Toilet Management Simulator. İlk oyun ise evet bir oyun olarak karşımıza gelmiş lakin geliştirilmesi yarıda kalmış bir oyun gibi hissettiriyor.
Tabi biz oyuncu olarak yaklaşıyoruz doğal olarak ama yapım süreci konusunda arkada, işin mutfağında neler döndüğü konusunda gerçek bir fikrimiz bile yok. Özellikle de tek başına bir oyun yapan Cankut Keskin gibi girişimci ve geliştirici olarak üretime dayalı elimizde bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kişi ya da firma varken.


Toilet Management Simulator : Oyunda kar elde etmek için her şeye katlanmanız gerekiyor
Neyse fikir olarak bence çok başarılı olmuş. Tabi herkes “nedir abi adam sıçmadan para kazanmanın matematiği konusunda oyun yapmış” diyebilir.
Aslında biz oyunculara basit gelen, oyun yapımcısına o kadar kolay gelmiyor. Oyun yapmayı bırakın, şu işletim sisteminizdeki hesap makinesinin bir kopyasını yapmayı bir deneyin bakalım. Ne kadar yapabileceksiniz. Ya da sorunsuz bir şekilde sağlam çalışan bir hesap makinesi programı olacak mı? İşte böyle şeylerle uğraşanlar aslında kendilerini aşmış olan bireylerdir.
O yüzden hemen ön yargı ile ilk oyunu araya katarak yargıya varmayın derim. Sonuçta birçok oyun yapımı videosu yayınlandıktan sonra ülkemizde çıkmadan yok oldu. Eleştirileri de biraz dozunda ve mantık kurgusunda yapmak daha vicdana sığan bir üslup olacaktır.


Toilet Management Simulator : Müşteriler rahatladıkça kirletilen klozetleri temizlerseniz daha fazla müşteri gelecektir
Oyunda biraz ironi ile aslında Kemal Sunal’ın tuvalet krallığına atıfta bulunan pis işten iyi para kazanma mantığını ele alarak esprili ve bir girişimcinin neler yapabileceği konusu üzerinde durulmuş. Grafik motoru konusunda ise Unreal Engine kullanılması da gayet başarılı bir grafik içeriği olacağını hissettirmiş oyuncuya.


Toilet Management Simulator : Grafikler güzel gözüküyor
Oyunun grafikleri tatminkâr ve ilk oyundan farklı bir grafik motoru kullanıldığı için sistem dostu demek doğru olur. Bu sebeple de çizimleri ve grafiğin uyumu çok başarılı olmuş. Bu konuda bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Zaten sistem gereksinimi konusunda da eski ve orta arası bir sistemle rahatça açıp oynayabileceğiniz bir gereksinime sahip Toilet Management Simulator.


Toilet Management Simulator : Para kazandıkça daha kaliteli ekipmanlar alabiliyorsunuz
Atmosfer ise sade. Çok bir beklenti içerisinde olmamanız gerekiyor ki zaten oyunun amacı tuvalet konusunda bir iş yapmanız üzerine. Tabi ek olarak da oyunda biraz ilişki konusuna değiniyor. Ne alakası var diye düşünebilirsiniz. Sonuçta insan sosyal bir varlık ve tuvaletçi de olsanız, tuvalet şirketin dahi olsa sonuçta bir aile kaygısı taşımakta. Bu da gerçek hayatın getirdiklerinden. Belki şu an hızlıca bir ilişki içerisine giremiyorsunuz lakin oyunun ilerleyen zamanlarında olacağı aşikâr.


Toilet Management Simulator : Her türlü arızada usta çağırabilirsiniz
Bir de otobüs olayı var, aslında tüm amaç bu otobüs üzerinden ilerliyor. Amacınız oyunda bizzat ticaretin yanı sıra bölgeyi terk etmek.
Yani belirli bir para kazanımından sonra yapacağınız ilk iş dansçı kızları evine çağırıp sonrasında onlara bir şeyler ikram etmek ve içinden sadece birisi ile birlikte olmak. Her biriyle ilişkinizi yükselttiğinizde otobüse binip oyunu bitiriyorsunuz. Evet biraz kısa oyun ama yine de değer.
İyi oyunlar…