17.5 C
İstanbul
28 Mart 2024
Image default
Oyun İncelemeleri

Stranded Deep – İnceleme

Stranded Deep – İnceleme
Stranded Deep – İnceleme

Birçok hayatta kalma oyunu yapıldı son 5 yılda. Fakat birçoğu kalitesizlik ve amaçsızlık yüzünden raflardan bilgisayarlara bir türlü inemedi. Stranded Deep – İnceleme ile oyuna değinelim. İnenlerde ise istenilen verilemediği için de el tersi ile tekrar raflarda yerini buldu. Beam Team Games, The Long Dark gibi çok farklı bir hayatta kalma oyunu yapmış. Fakat bu bir bakıma Tom Hanks’in filmine benzer bir konsepte sahip. Fakat farklı olan tarafı ise çok az doğa ile savaşıp, denizdeki büyük canlılarla kapışmanız.

Oyunda birçok öğe var ve bu detaylarda sizi hem hayatta tutuyor hem de bulunduğunuz yerdeki ufak adacıklardan kaynakları toplamak için sizi mecbur bırakıyor. Malum etrafta sizden başka bir insan olmadığı için bunları siz tek başınıza bulmalı sonrasında ise gerekli verilen ufak görevleri tamamlamalısınız. Büyük köpek balıklarından ve koca ahtapotlardan kurtulmanız da buna bağlı.

Stranded Deep - Büyük ve boş bir ada
Stranded Deep – Büyük ve boş bir ada

Oyunun amacını yapımcılar belirlese de siz serbest olarak dolaşabiliyorsunuz. O kadar çok küçük ada var ki emin olun bir adadan diğerine gitmek bile kıt kanaat olan kaynaklarınızın ucu ucuna yetmesini sağlıyor. Tabi hayatta kalma deyince de suydu, yemekti, üşümeydi, yorulmaydı gibi etmenler devreye girince eliniz bir bakıma kısıtlanmış gibi oluyor. Bu da amaçtan saptığınızda size zaman kaybı demek.

Nedense bu tür oyunlar hep erken erişim olarak çıkar, süre geçtikçe kendini yavaş yavaş bulmaya başlar. Ama Stranded Deep de çok farklı ya da çok büyük farklar olmadı 5 yıldan bu yana. 2015 yılının başında çıkan oyunda sadece şu ana kadar büyük balıklar ve bazı ufak tefek icatlar eklenmiş durumda.

The Long Dark’a benzer bir hikâye eklemesi mevcut değil ne yazık ki. Bu da oyunun mekanikleri ile oyuncunun yaratıcılığına bırakılan bir çeşit The Forest oyunu gibi olmuş. O oyunda da malum bulmacalar ve yaratıklar vardı. Fakat burada ufak adalarda tek başına kalmış bir karakteri yönetmek zorundasınız.

Stranded Deep - Derin sularda tehlikeli hayvanlar var
Stranded Deep – Derin sularda tehlikeli hayvanlar var

Oyundaki grafikler güzel ve özenle yapılmış. Ama hala sorunları var. Deniz, kum ve güneş ile adalar güzel bir grafik motoru ile harmanlanmış ve oyuncuya gerçek bir ada hissiyatı verilmiş. Bu da bir bakıma sizin çaresizlik hissiyatında olmanızı amaçlamış sanırım oyun yapımcıları. Tabi bazen oyun içerisindeki grafiklerde takılmalar ya da bazı yavaşlamalar olabiliyor. Sisteminize göre değişebilir bilemiyorum.

Oyundaki atmosfer birebir kendini yansıtıyor. Çevresel seslerin yanı sıra zaten denizin sesi, yağmurun yağması gibi durumlar yapacaklarınızı bazen durduruyor, bazen de hızlı yapmanız için sizi zorluyor. Bu da bir anlamda atmosferin de sizi zorladığı etmenlerden.

Stranded Deep - Unutmayın amacınız hayatta kalmak
Stranded Deep – Unutmayın amacınız hayatta kalmak

Oynanabilirlik ise kolay ama bazı alışkanlıklarınız varsa tuş kısa yolları gibi işte orada bazı değişiklikler yapmanız gerekebiliyor. Mesela fare kullanımı ve bazı “Q” ile “E” tuşları diğer hayatta kalma oyunlarından farklı işliyor, bu da eğer bir hayatta kalma oyununu fazla oynadıysanız ve oradaki tuşlara alıştıysanız buna alışmanız biraz zaman alacaktır. Ama çok büyük eksiklikleri yok bu konuda. Rahat bir oyun keyfi sunuyor açıkçası. Hatta klavye ile oynamak istemezseniz de joypad ile rahatlıkla üstesinden gelebilirsiniz.

Genel olarak baktığınızda güzel bir düşüncenin ürünü Stranded Deep. Eksik yanlarının başında ise tabi çoklu oyuncu özelliğinin olmaması, koca yerde tek başınıza büyük işlerin altından kalkmaya çalışmanız, hatta bazı ufak çekirdek hatalarının zaman zaman karşınıza çıkabiliyor olması oyunun kötü olduğu konusunu bende pek uyandırmadı. Zaten zaman geçirdiğinizde oyuna daha çok alışıyor sonrasında aklınızda oluşan fikirler ile kendinizi hem oyuna adapte ediyor hem de daha fazla oynamak için güveniniz yerine geliyor.

 

Bence seçkin oyun kategorisinde olmasa da ücreti ve yapılan işi düşünürseniz alınmayı hak eden oyunlardan Stranded Deep. Tabi hayatta kalma oyunlarını da seviyor olduğunuzu düşünürsek. Tabi zaman zaman geliştirici olan Beam Team Games, yine aynı isimdeki şirketin yayıncı olan Beam Team Pty Ltd firması hangi durumdan zaman bulup daha da katkıda bulunacak oyuna bilinmez.

Çünkü son 5 yılda kat edilen mesafeleri çok uzun değil ve soru işaretleri hala kafalarda var. O sebeple de çoklu oyuncu özelliği yakın zamanda gelecek gibi görünmediğinden tek başınıza macera yaşamak istiyorsanız ücretinin diğer oyunlara nazaran ucuz olması da büyük bir olumlu etki olarak kenara koyun, kaçırılmayacak bir oyun derim. Alın ve en azından arşivinizde dursun.

İyi oyunlar…

İlgili Yazılar

Brother in Arms : Earned İn Blood – İnceleme

GamerAdmin

Mafia III: Definitive Edition – İnceleme

GamerAdmin

Call Of Duty WWII – İnceleme

GamerAdmin

Yorum Yaz

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Devamını Oku