

Sniper Elite 4 – İnceleme
İkinci dünya savaşı oyunlarını az çok biliyorsunuzdur. Bu oyunlarda kült olan, hatta efsaneleşmiş oyunlar vardır. Sniper Elite 4 – İnceleme yazımda buna değineceğim.
Mesela EA Games’in Medal Of Honor – Allied Assault’u, Activision’ın Call Of Duty’si gibi. Malum bu oyunlar efsane oldukları gibi, çehrelerini de değiştirdiler. FPS oyunu olmaktan çıkıp aslında çevrimiçi dünyasında tek düze bir hal aldılar diyebilirim. Eski zevki ne yazık ki bu tür platformlarda bulmak zor. Neden mi? Çünkü oyuncuların bu furyadaki ilk beklentileri her zaman güzel bir hikâye üzerine inşa edilmiş oyunlardı. Ya şimdi?
Aslında çıkış tarihi olarak bakıldığında çok eskilerde kalsa da bu ikinci dünya savaşı oyun furyası, öyle bir zamanda imdadımıza yetişti ki Rebellion firması, oyunculara “Evet tekrar güzel bir şekilde ikinci dünya savaşı ortamında zevkli bir tur atmaya hazırlanıyoruz” dedirtti.
Aslında tam toz tutmaya başlayan raflardan tekrar ele alınarak oluşturulan, yeni ve çarpıcı teknolojisi ile de oyuncuları mest eden “Sniper Elite” serisi, gerçekten diğer efsaneler arasında yer alıyor. Konusu ile olsun, silahların çeşitliliği ile olsun, görevleriniz konusunda olsun gerçekten oyunda sadece vurup kaçmak değil, oyun sizi savaş alanında tutup, zekânız ile de bir keskin nişancının yeteneklerini ortaya koymanızı bekliyor.


Sniper Elite 4 : Patlamalar güzel modellenmiş.
İlk üç seriden farklı olan “Sniper Elite 4”, hem daha yenilikçi yapısıyla hem de büyük haritaları ile İtalya’daki ikinci dünya savaşı ortamını gözler önüne seriyor. Grafikleri, düşmanın hareket ve savunmaya geçişleri, düşman araçlarının alandaki etkileri gerçekten farklı bir his getirmiş oyuna. Grafikler açısından ise detaylı, fakat devrim yaratacak bir nitelikte değil.
Malum oyun sadece bilgisayar platformuna değil, konsollara da çıktığı için, bu konuda eksiklikler mevcut. Mesela oyun içerisinde, bazı mekanlarda FPS düşüşleri oluyor. Tabi eğer 4K monitörünüz ve destekleyen bir ekran kartınız var ise emin olun FPS düşüşleri (Özellikle Nvidia Ekran Kartlarında!) bir süre sonra oyundan atılmanıza neden oluyor. 2K ve 1080P çözünürlüklerde ise gerçekten stabil ve rahat bir oynanışa sahip.


Sniper Elite 4 : Unutmayın siz keskin nişancısınız
FPS konusunda Msi Geforce GTX1070 Armor 8GB Ekran kartını kullandığımda ne yazık ki 4K da bir süre oynadıktan sonra oyun ekranından çıkıyordu. Fakat diğer ekran kartım olan Sapphire R9 Fury Tri-X 4GB HMB kartta ise 4K da kapanmadan oynadığımı söyleyebilirim. Sanırım mimari açıdan olsa gerek, hatta FPS düşüşleri de olduğu halde yine de oyunun kapanmadığını söyleyebilirim. Bu da geliştirilmesi gereken bir eksi yanı oyunun.


Sniper Elite 4 : Oyundaki önemli amacınız Alman komutanların işini bitirmek
Lakin dediğim gibi, 1080P ve 2K da rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Mekanlarda her türlü fiziksel yapıyı da kullanmışlar saldırı için. Mesela düşmanınız çatıda ya da bir sarkaçta iken hemen altında bulunan yama tahtasına ateş ettiğinizde, düşmanınız doğal bir olaya kurban gitmiş gibi etrafı ayağa kaldırmadan öldürebiliyorsunuz.
Hatta öyle düşünmüşler ki, oyunda en çok tuttuğum ve sevdiğim şey ise susturuculu mermiler. Evet, böyle bir özellik de eklemişler. Fakat oyunun bazı mekanlarında bunları bulabiliyor, hatta bazen aradığınızda bile ananız ağlıyor. Diğer serilerden hatırlayacağınız jeneratörler ile sesi bastırıp bu şekilde de susturucusuz olarak da düşmanınızı alt edebiliyorsunuz. Tabi ki yine bazı mekanlarda bunlar mevcut.


Sniper Elite 4 : Açı her zaman hayat kurtarır
Düşmanların yapısı diğer serilerdeki gibi, er, keskin nişancı ve rütbeliler olarak değişiyor. Keskin nişancılar bu sefer daha zeki bir hal almışlar. Eski serilerde sizi gördüklerinde bu keskin nişancılar, ilk hamlede yer değiştirmiyorlar, ikinci hamlede ise kısa bir mesafede olsa yer değiştiriyorlardı.
Fakat bu yeni oyunda ise ilk gördüklerinde sizi, bayağı bir mesafe kat edebiliyorlar. Tabi siz de nerede olduklarının farkına varıncaya kadar mermiyi kafanıza yiyebiliyorsunuz, ya da fark edilip diğer askerler tarafından topluca saldırıya uğramanız an meselesi olabiliyor.
Bu arada şu serinin 3. Oyunundaki General görevinde sıkışıp kaldığınız durum vardı hatırlıyorsanız. İşte bu yeni oyunda böyle bir durumla karşılaşmıyorsunuz. Sanırım bu haritanın genişliği ve tekrar gözden geçirilen görevler sonunda yapımcılar tarafından alınmış bir karar olsa gerek.
Daha gelişmiş yapay zekâ emin olun ortalık meydanda savaşacağınız durumunu ortadan kaldırıyor.
Eğer ki siz birden fazla düşünerek hareket etmezseniz, en fazla bir ya da iki düşman öldürür, diğerleri de sizi fark ettiğinde tek tek saldırmayacağını bilmeniz gerekir. Diğer serilerde 3 ya da 4 düşman siper alır, her biri farklı bir enstrüman çalar gibi tek tek sırayla ateş ederdi. Fakat bu yeni oyunda işler değişmiş. Bu sebeple de oyun biraz daha zor olmuş diyebilirim.
Ben aldığımda Ön siparişten 89 TL idi. Season Pass’i de 55 TL ye almıştım, tabi çıkan tüm indirilebilir içerikler de bu aldığım Season Pass ile fazladan para ödemeden gelmiş oldu. 144 TL ile oyuna ve tüm indirilebilir içeriğine sahip olmuştum. Tabi şu anda benim aldığım şekilde alırsanız diğer tüm içeriklere de sahip oluyorsunuz.
Malum konsollarda bile çevrimiçi oynayabilmeniz için bile yıllık 500-600 TL üyelik ücretinin yanı sıra, orta halli bir oyun için de 700-800 TL gibi ücretleri gözden çıkartmanız gerekiyor. Sonuçta Xbox One X bile 1 yıl öncesine kadar 2000 TL ile satılırken, böyle iki oyun aldığınızda konsoldan daha fazla para harcamış oluyorsunuz.
Tavsiyem eğer imkânınız varsa kaçırmayın, ama bütçeniz yeterli değilse de indirimlerde gördüğünüz an alın derim. En fazla %75’e kadar olabilir indirim. Alıp arşivinize koyun, canınız sıkıldığında ise açıp tekrar oynar en azından stres atarsınız.
İyi oyunlar…