20.2 C
İstanbul
18 Nisan 2024
Image default
Oyun İncelemeleri

Serious Sam: Siberian Mayhem – İnceleme

Serious Sam: Siberian Mayhem. Bu oyunu neredeyse 20 yıldan fazladır duymayan, hakkında haber okumayan yoktur. Özellikle de son zamanlarda aldığı olumlu ve olumsuz tepkilerle.

Croteam, Timelock Studio ortkalığı ile Devolver Digital yayımcılığı eşliğinde ortaya çıkartılan bir oyun Siberian Mayhem. Fakat eski oyunlardaki gibi mi acaba? Yoksa sadece “Oyun” mu?

Gelin biraz geriye gidip hafızamızı bir tazeleyelim ki özellikle Croteam’in kırdığı yumurtalardan, sadece bu geliştiriciye bırakılamayacak kadar önemli bir marka olduğunu anlayalım Serious Sam’in.

Serious Sam: Siberian Mayhem

Bir Sen Bir de Duke Nukem!

Yıl 2001 ve piyasada hala Doom ve Duke Nukem’e kafa tutabilen Quake var. Tamam Heretic, Hexen ve Thief de var ama bunların aynı görünümde olsa da farkı da çok büyük.

Mesela hepsinde bir süper kahraman yok. Sadece olaylara bağlı olan sıradan karakterler var. Fakat Duke Nukem’de ise olay böyle değil. Bu sebeple de buna bir alternatif bulunmalıydı.

Alternatiften kastım tabi ki bir rakip. O yüzden Shadow Warrior da bu kafileye 1997’de katıldıysa da ne yazık ki sükse yapamadı. İşte 2001 yılında yakıldı bu ateş.

Bariz Farklar Var Dostum!

FPS dünyasında neden en akılda kalıcı olan Duke Nukem sizce? Müzikler mi? Yaratıklar mı? Yoksa oynanış mı? Asla! Karakterimiz olan Duke’ün en büyük egosu, kadınlarla olan diyalogları.

Amerikan Rüyası denilen ortamda pazarlamayı bu şekil yapan 3D Realms, aslında bir oyun satmadı, Amerikan Kültürü’nü bizlere sattı. İşte buradaki başarının sırrı bu.

Serious Sam’de ise yine bir Amerikalı Kültürü fakat gecikmiş olması zaman açısından öncesinde büyük kayıp olsa da şimdilerde gerektiği değeri görmeye başladı diyebilirim. Ama Duke kadar değil!

Bakış Açısı Önemli

Tabi iki oyun da uzaylılar ile savaşıyor. Fakat Duke Nukem Amerika sınırlarının dışına çıkmasa da Serious Sam neredeyse her ülkeye gidiyor. Mısır, Avrupa, İtalya, şimdi de Rusya’daki Sibirya.

Duke Nukem Amerikan Kültürü’nde bir kahraman olarak pazarlansa da Amerika sınırlarını aşamaması Amerikalıların ne kadar sığ düşünebildiğini ispatlıyor bir bakıma bizlere.

O yüzden bakış açısı olarak Serious Sam daha çoklu kültür anlayışı ile şu sıra daha önde gözüküyor. Bunun da nedeni tabi ki Duke Nukem’in son oyununun bilgisayarlara gelmesi için 20 yıl beklenmesi.

Hangisi Daha Eğlenceli?

Herkesin oyun oynama lezzetine göre değişir. İki karakterde de egolu sözcükler, Amerikan deyimleri ve esprileri mevcut. Tabi daha samimi ve daha komik olan Duke Nukem bana göre.

Kaldı ki Duke’ün kızlarla olan daha iyi ilişkileri de yine cinsiyet üzerine daha fazla espri yapmasını olanaklı kılıyor. Bu durum biraz daha havalı gözükmesine neden oluyor sadece.

Serious Sam’de ise ekip arkadaşlarının kadın ya da erkek olması fark etmeden, sadece uzaylılar üzerine odakladığı espriler ile sınırlı.

İkisi de Marka

Bence ikisi de farklı bir marka niteliği taşıyor. Biri yıllarca çıkmasını bekleyenlerden tutun da başka bir firmanın fonlaması ile yıllar önce oyunu alan birine hakkıyla hediyeler gönderebiliyor.

Bu marka olmanın sorumluluğundaki prensiplerdendir. Tabi kitle tutundurma son nesil de çok zor olsa da eskilerde her daim müşteri memnuniyeti ön planda ve vazgeçilmezdi.

Serious Sam ise daha farklı bir strateji ile kitleyi her daim uzun süreler ara vermeden çıkarttığı devam oyunları ile elinde tutmayı bildi. Bu da farklı bir marka yaklaşımı değil mi zaten?

İncelemeye Geçmeden Önce

Bilinmesi lazım ki ne olursa olsun Duke Nukem’e meta critic gibi jetonlu oyun makinesi zihniyetiyle yaklaşan puanlama saçmalıklarına bakarak berbat bir oyunmuş yaklaşımında olmayın.

En büyük haksızlık budur, oyunu oynamadan başkasının ağzındaki yemeği yemeye çalışmayın. Onunla aynı ortamdaymış gibi taklit etmeyin. Yaşayın ve yaşadıklarınızı özgün olarak aktarın.

Herkesin yoğurt yemesi farklıdır, biri beğenir diğeri beğenmez. Oyuncular son zamanlarda fiyatlar düşsün diye olumsuz puanlar verebiliyor bunu da es geçmeyin derim.

Oynanabilirlik

Genel anlamda oynanabilirlik önceki Serious Sam oyunlarından farklı değil. Tabi FPS türlerine göre yıllardır kalıplaşmış kontroller aynı. Bu da yabancılık çekmeyeceğiniz anlamına geliyor.

Sistemsel kasmalar, oyundaki bazı hatalar ilk sürümde çokça vardı. Mesela oyunu önerilen Nvidia GeForce GTX 1080’in bir tık altı olan 1070 ile oynadığınızda 60 FPS’e kilitleyemiyordunuz.

Bazen anlık kare düşüşleri yaşanıyordu. Lakin son güncellemelerden sonra bunun üstesinden gelmiş geliştiriciler. Ama daha yeterli mi derseniz, biraz daha yok kat etmesi gerekiyor.

Grafikler

Serious Sam 4’teki grafiklerden çok farkı yok. Grafiksel bariz hataları da yok. Sistemsel sorunlardaki anlık kare düşüşleri de olmasa aslında tadından yenmez. Ama geliştirilmeye devam edilmeli.

Mesela grafik anlamında bir görüntü sorunu yaşatmıyor oyun size. Lakin kare düşüşleri gerçekten can sıkabiliyor. 50-60 kare oranında bir düzlem üzerinde oynayacağınızı bilin.

Açıkçası oyunu çevrimiçi kapışmalarda denemedim. Tek kişilik hikâye modunda eğer bir sorun yaşamadı iseniz, en fazla yaşayabileceğiniz sorun da çevrimiçi olarak internet hızına bağlı olacaktır.

Atmosfer

Duke Nukem’e benzer atmosferi yine önceki oyunlarındaki gibi devam ediyor Serious Sam’in. Farklı yaratıklar da eklenmiş ve bu da oyun zevkinizi farklı kılıyor açıkçası.

Aksiyon müzikleri ortamdaki savaşa göre hareketleniyor ve bu da sizi gaza getiriyor. Eğer ki anlık kare düşüşleri sorunu çözülürse hızlıca bir tam çözüm videosu çekmeyi de düşünüyorum.

Müziklerin telifli olduğunu bilmenizde yarar var, doğal olarak da müziksiz bir tam çözüm videosu hazırlayacağım her zamanki gibi.

Genel Bakış

Serious Sam severler oyunu çoktan aldılar bile. Zevkine bakmak için de kafanın dolu olup, limitsiz aksiyona kendilerini kaptırarak boşaltacaklarını bilerek oyuna daldılar.

Hatta hikayesini merak edenler, nostalji yapmak isteyenler de bence indirimli olan sürümünde yer alan 17 oyunu da alarak daha karlı çıkabilirler.

Bu serinin hikayesini kenara bırakıp aksiyona doymak isteyenler de bu konuda nasiplerini fazlasıyla alacaklardır. Şu zamanlarda parasını hak eden nadir oyunlardan çünkü.

Sonuç

Benim görüşümü merak ediyorsanız kaçırmamanızı tavsiye ederim. Fiyatı, vereceği eğlence ve zevk sonuna kadar hak ettiğini düşündüğüm güzel oyunlardan.

Ama şunu da unutmayın, Serious Sam oyunları çok uzun değil, çok da kısa değiller. Sadede gelirsem oyunu bitirdikten sonra bir daha oynama isteğiniz olmayabilir.

Alın, oyun kütüphanenizde kalsın. Bitirdikten sonra kaldırırsınız. Biraz zaman geçtikten sonra nostalji yapmak istediğinizde ise tekrar kurup oynarsınız.

İyi oyunlar…

İlgili Yazılar

Bully : Scholarship Edition – İnceleme

GamerAdmin

Satisfactory – İnceleme

GamerAdmin

Microsoft Flight Simulator – İnceleme

GamerAdmin

Yorum Yaz

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Devamını Oku