

Microsoft Flight Simulator – İnceleme
Bilindiği üzere simülasyon oyunlarının oyun severler arasında bir yeri hep olmuştur. Özellikle hobi ya da farklı meslekler konusunda bu durum genelde meraklıları için deneyim sahasını oluşturmuş, en azından hayatında bir kez dahi olsa deneyimleme şansına ulaşmıştır. Microsoft Flight Simulator – İnceleme ile buna değineceğim.
İşte bunlardan biri de 1982 yılından bu yana Microsoft’un uzunca bir geliştirme sürecinde belirli yıllarda, bazen uzun bazen daha yakın zamanlarda Microsoft Flight Simulator oyununu piyasaya sürmüştü. Fakat gelişen grafik ve donanım teknolojileri karşısında önceki oyundan daha kısa bir sürede piyasaya yeni oyunu ile karşımıza geldi.
Daha gelişmiş özellikle, daha hassas gerçeklik ve bu konuda tam bir yeniden oluşturulan platform üzerinde başarılı diyebileceğimiz bir oyun olmuş Microsoft Flight Simulator. Tabi yeni çıktığı için çok fazla uçak çeşitliliği olmasa da sonrasında çıkartılacak olan indirilebilir içerik konusunda çeşitlendirileceği aşikâr.
Tabi oyun uçuş hissiyatından, detaylı kontrol grubu hakimiyetine kadar birçok etmenden sizi sorumlu tutuyor. Bu da gerçekliğin zorlukla sınandığı nokta oluyor doğal olarak. Bu sefer Microsoft oyunu tek başına geliştirmediği gibi Asobo Studio bir firma ile birlikte yapmış.


Microsoft Flight Simulator : Tüm kuş bakışı görünümleri Bing Haritalar üzerinden anlık olarak yansıtılıyor.
Grafikler gerçekten çok güzel. Tabi bu grafikleri geliştirmelerinin yanı sıra aynı paralelde grafik kartınızın da iyi olması gerekiyor eğer ki yüksek ayarlarda oynamak isterseniz. Çünkü havada olsanız dahi uçağın modellemesi grafik hilelerine ne yazık ki izin vermiyor. Tabi kuş bakışından bir şehri görüntülenmesinin iyi yanları kadar kötü yanları da mevcut.
Mesela bazı yerler Bing’in haritalarından çekilerek anlık olarak yansıtılıyor, bu da aslında çok detaylı bir şehir görüntüsünü kısıtlıyor. Mesela binalar belirli yerlerde detaylı gözükürken, bazı dağ ve ormanlar doğal olarak daha kötü gözükmekte. Bunun sonucunda ise öyle her yeri detaylı göreceğinizi de beklentileriniz arasından çıkartın.


Microsoft Flight Simulator : Çok gerçekçi olarak yansıtılmış olan pilot kabin sistemi.
Oynanabilirlik oyunun en kısır olaylarından. Biraz oyalanırsanız oyunu çözüyorsunuz, ama anlamak çok daha zor. Mesela neredeyse oyunu her oynayanın en büyük şikâyeti uçağı güvenli bir şekilde yere indirmek. Oyun hem klavye hem de oyun kumandasından birleşik olarak yönetiliyor. İşte burada bazı durumlar sizi avantajlı hale getirse de uçağın yapısına göre yere indirmek tam bir kabir azabı.
Bir de uçak çeşitliliği bu durumda ne yazık ki uçağın boyutu büyüdükçe indirmenizin de aynı şekilde imkânsız olması, yani düşünsenize bir havalimanından diğer havalimanına neredeyse 3 saatte uçmuşsunuz. Sonrasında uçağı indireyim derken bir anda kaza ekranı geliyor ve tekrar baştan başlamak zorunda kalıyorsunuz. Ne kadar kötü bir durum! 4 saatiniz çöpte.
Oyunda ayrı olarak bir de otomatik pilot durumu var. İstediğinizde bu duruma alabiliyorsunuz ama emin olun sizden daha zeki değil havada. Tabi otomatik pilot uçağı indiremiyor, bunu da bilmelisiniz. Ama genel olarak oyunun atmosferi tatminkâr.
Oyunun sistem gereksinimleri çok yüksek gözükmese de yetersiz. Yani Nvidia 1070 ekran kartında bile sizi zor durumda bırakabiliyor. Bir de oyuncular mekanik sabit disklere oyunu yüklediğinde Allah yardımcıları olsun diyorum.
Oyun sadece 127 GB bir boş alana gereksinim duysa da her yükleme ekranı ne yazık ki 1 dakikadan fazla olabiliyor. Bu konuda tavsiyem elinizden geldiğince sadece bu oyunu deneyimlemek için SSD diskinize yükleyin derim. Yoksa gerçekten canınızı sıkabilir bekleme ekranları.
Diğer yandan hissiyat çok güzel olsa da arkadaş birini maaşa bağlayıp inişlerin imkansıza yakın olmasını mı sağlattırdınız? Yani bir uçağın inişi bu kadar zor olamaz. Hele ki ufak ya da büyük uçaklarda. Arkadaş bu durum bile oyuncuyu oyundan soğutmaya yeter.
Kaldı ki ben açıkçası 350 TL vermem bu oyuna. Tabi bu oyunun müptelaları vermek isteyebilir, ama büyük bir fark yaratacak durumda bir oyun değil.
Sadece Windows Store üzerinden alabiliyorsunuz. Hali hazırda Steam de çıksa da iki mağazada da Premium Deluxe, Deluxe ve standart olarak üç farklı versiyonu var. Biri 550 TL, bir ise 729 TL. Standart zaten belli 350 TL. Yani 1000 TL olsaydı yuvarlasalardı keşke de herkes uzak dursaydı.
İyi oyunlar…