

Hacker Evolution – İnceleme
Oyun dünyasında platform olarak çok da etraflıca olmayan oyunlar da mevcut. Mesela bazı oyunlarda macera türü olarak geçmekte fakat hikayesi ile oyuncuyu cezbetmektedir. Hacker Evolution – İnceleme ile buna değineceğim.
Bazı oyunlar ise simülasyon olması hasebi ile grafik ve mekanik durumları pek önemsenmez. İşte onlardan biri de Hacker Evolution adlı yapım. Hikayesi olmayan, sıra tabanlı bir görev mekaniği olan bilgisayar korsanı simülasyonu oyunu.
Tabi çok da iyi anlamda aklı ve farkındalığı canlı tutan nadir oyunlardan. Hikayesi olmaması aslında size bir şey kaybettirmiyor. Aksine klavye konusunda sizi canlı tutmasının yanında bilgisayar sistemlerinin eskiden kullanıldığı şeklini bir bakıma hatırlatıyor. Eski nesil oyuncular oyuna hızlıca alışacaklardır, fakat yeni nesil oyuncularda biraz zorlanma olabilir.


Hacker Evolution : Sizi hack konusunda kavramları öğretmede çok iyi
Grafik ve görsel anlamda düz bir platform olarak gelen Hacker Evolution çok farklı bir fikrin ürünü olarak Exosyphen Studios tarafından 2010 yılının Eylül ayında Steam üzerinden satışa sunulmuş bir oyun. Genel anlamda üstün körü bir bilgisayar korsanlığının komutlara bağlı şekilde işleyişini oyuncuya aktarıyor.
Bu aslında eski zamanlardan bu yana gelen geleneksel bilgisayar korsanlığının evrimini bizlere göstermekte. Dediğim gibi oyun çok zor değil fakat bir bakıma “Welcome To The Game” türünden ayrılan kısmı hikayesinin olmamasının yanında sadece bir ekran üzerinden sizden istenilen görevleri yapmanız.
Tabi görevler arasında sırayla yapmanız gerekenler olduğu gibi yakalanmamanız açısından da büyük önem taşıyor bu sıra.


Hacker Evolution : Odaklandığınızda gerçekten seveceksiniz
Yapısal olarak ekran üzerinden oyunu oynamaya başlasak da asıl durum komutlara hakimiyette. Korkmayın öyle çok derin komutlarla işe girişmiyorsunuz. İşe giriştiğinizde birkaç kod kırmaya başlayınca oyuna kolayca alışacağınızı söylemekte yarar var. Tabi İngilizce az da olsa isteniyor.
Çünkü hem görevler verildiğinde sizden beklenenlerin yapılması için, hem de oyun içinde bazı çıkış noktalarını oluşturan diğer bilgisayar korsanlarına ait olan sunuculardan destek almak için önemli. Öyle çok da aristokrat İngilizcesi istenmiyor. Karmaşık değil ama sade.


Hacker Evolution : Gittikçe zorlaşabiliyor
Oynanabilirlik konusuna gelirsek Mouse ile bir yere kadar kontrol isteği olacaktır. Genelde görevleri hep klavye ve komutlar üzerinden kontrol ediyorsunuz. Bu da aslında tek taraftan kontrol mekanizması sayesinde oyunda diğer kontrolcünüz aslında düşünceleriniz ve beyniniz. Evet, çok garip ama bu doğru.
Çünkü komutların ve yapılacak işlemlerin sırasını düşünerek oyun sizi derin bir bilgisayar sistemlerinin çalışma mantığına bağlıyor. Böylelikle de oynanabilirlik konusunda oyundan kopmanız zorlaşıyor. Açıkçası ilk oynadığımda bile en az 4-5 bölüm geçmiştim. Yani oyundan kopmanız zor.


Hacker Evolution : İngilizce bilmeniz sizi bir adım öne taşıyor
Oyunun atmosferi güzel ve tatminkâr. Tabi büyük bir sükse yapacak oyun değil Hacker Evolution. Hatta kısa bir oyun da demek yeri olacak. Müzikleri sade ve aşırı olmayan bir yapıda. Zaten müzikle de dikkatinizi dağıtacak bir aksiyon durumu olmadığı gibi, dikkat dağıtacak başka bir şeyin de bu tarz bir oyunda olmamasını istersiniz.
Sonuçta bilgisayar korsanlığı simülasyonları dizin psikolojik olarak odağınızı ve dikkatinizi bir yönde toplamak için bir bakıma atmosfer oluştururlar. Bu da oyunun amaçlarındandır.
İşte burada diğer bilgisayar korsanlarının oluşturduğu sunuculardaki gizli bilgilere ulaştığınızda paranızı yükseltebiliyor doğal olarak da kullandığınız donanımı da geliştirebiliyorsunuz. Bu da oyun içerisinde sizin sistemsel anlamda hareket alanınızı genişletiyor. Çok ayrı bir şekilde ileride olabiliyorsunuz.
Bence en azından alıp kafa dinlemek istediğiniz, çok hareketli ortamlarda bulunduktan sonra kendinizi toparlamak istediğiniz bir zamanda bu oyunu oynayabilir, sonrasında ise bitirip arşivinize kaldırabilirsiniz. Fiyatı ise neredeyse sudan ucuz.
İyi oyunlar…