

Euro Truck Simulator 2 – İnceleme
Hani insanın aklına bazı şeyler gelir de “ya arkadaş şöyle olsa da oyununu çıkartsalar” der. Euro Truck Simulator 2 – İnceleme yazım ile değineceğim buna.
İşte bence bu konuda 3 boyutlu modelleme de sınırın olmadığını SCS Software firması bize kanıtlıyor. Hani bizde mizaha konu olan kamyoncuların durumunu adamlar profesyonelce oyunlara aktarmışlar.
Zaten ilk oyununda aşina olunsa da yeni oyunda birçok eklenti ve görselliklerle süslenerek, yeni haritalar ve bölgelerle de taçlandırmışlar. Farkı diye soracak olursanız çok fazla. Evet çekirdek yapı aynı olsa da (Kamyoncu taşıma yapar, taşımacılık yapar ve lojistik konusunda taşımacılığın ilk adamıdır), grafiksel ve içerik konusunda farklı.


Euro Truck Simulator 2 : Grafikler güzel
Malum oyuna sürücü mü yoksa taşıyıcı firma sahibi mi olmak istiyorsunuz önce karar vermelisiniz. Yani ilk olarak araba satın almadan “ben taşırım gardaş, sen işten haber ver” diyenlerdenseniz güzel, sonuçta hiçbir harcama yapmadan (tabi kaza hasarları alacağınız ücretten düşülse de) temiz nakit para kazanıyorsunuz.
Ama “ben bu işin yöneticisi olurum, gerekirse bende yollara düşerim” diyenlerdenseniz, öncelikle belirtmem gerekir ki oyun içinde uzman olabilecek bot sürücü bulmak gerçekten zor. Ama olsun yollara çıktıkça onlarda seviye atlar düşüncesinde hareket ederseniz de çok fazla bir gelir beklemeden, akmasa da damlayan bir havuz oluşturabiliyorsunuz.


Euro Truck Simulator 2 : Hava şartları değişiyor.
Sürücü konusunda olay, durum bu. Ama sizde kendinizi geliştirerek bireyler yapıp, oyundan zevk almaya bakabilirsiniz. Tabi bu seçim size kalmış. Grafikler güzel ve standart olması gerektiği gibi. Çok fazla partikül teknolojisi kullanılmamış. Oyunda en çok sevdiğim şey ise hız sabitleyici olması.
Yani uzun bir yola gideceksiniz, ortalama otoban hız sınırı 90 Km ya da Mil ise hızınızı 80’e sabitleyip sadece direksiyonu kontrol edebiliyorsunuz. Bu da seyir zevkinizi üst seviyeye çıkartıyor.


Euro Truck Simulator 2 : Yol güzergahlarını kısa sürede öğreniyorsunuz
Oyun içi diğer durum ise normal hayatta olduğu gibi ceza kesilebilmesi.
Mesela hız sınırını aştığınızda, yanlış yoldan gittiğinizde, hatalı bir hareket yaptığınızda ceza olarak anlık şekilde nakit kesinti yapılıyor hesabınızdan (Ne yazık ki paranız yok iken bu cezayı aldığınızda ne oluyor bilemiyorum. Hiç yaşamadım çünkü).
Bu da oyunun kurallarının olduğunu hissettiren güzel etkilerden.


Euro Truck Simulator 2 : Gece yolculuğu bazen tehlikeli olabiliyor
Mekanlar, modellemeler güzel. Yol güzergahları gerçeğine yakın denecek şekilde tasarlanmış (Evet bizzat Almanya’daki yollar gerçeğine çok yakın. Oynadığım sürede Almanya’da bulunduğum için söylüyorum). Hava atmosfer hareketleri gerçeğine uygun, tabi arabanızın far ve ışık sistemi de bu durumda önemli oluyor.
Bazen ıssız bir orman içerisinden geçen otoban yolunda karanlıkta yol almanız çok tehlikeli olabiliyor, hatta sinyalinizi görmeyen biri arkadan çarpabiliyor da. Köprüler, ormanlar, yağmur gibi modellemeler gerçekten iyi düşünülerek modellenmiş.
Tabi küfür gibi şeyler her zaman yasak ve sohbet modülünde ekran görüntüsü alınarak şikâyet edildiğinde sunuculardan atılma hatta hesabınızın sunuculardan kalıcı olarak girememesi söz konusu olabilir. Her sunucuda ilk bağlantı anında sohbet kutusunda size uymanız gereken kült kurallar hatırlatılır.
Unutmadan söyleyeyim; eğer ki elinizde gerekli indirilebilir içerikler yoksa, sunucularda istediğiniz haritaya ulaşamamanızın nedeni budur. Ya indirilebilir içeriği satın alacaksınız ya da o bölgede borunuzu öttüremeyeceksiniz.
Eğer ki “adım çıksın, şanım yürüsün” diyorsanız sunucular üzerinden oynamanız daha iyi olacaktır. Unutmayın ki oyun oynamak ile şan şöhret peşinde koşmak farklı iki dünyadır. Oyun sever oyunu oynar, oyunu hazmeder ve kendisine göre olanları alır. Sonrasında hayatında karşılaşacağı problemler konusunda pratik çözümlerle bunları kullanır.
Gösteriş ya da şöhret için değil. Tek kişilik oyun modunda eminim çoklu oyun modundan daha fazla zevk alacaksınız. Mesela ilk olarak alın arabanızı, varsa paranız haritanın tamamını gezmeyi deneyin.
Sonrasında bir şirket kurun ve gezdiğiniz yerlerdeki iş bulma kurumlarından işçilerinizle sözleşmeler yapın. Garajlar satın alın. İşler iyiye gittiğinde bu garajları arabalarınızla doldurun. Emin olun para akmaya başladığında haritadaki her yeri gezerek zevkli bir hale gelecek oyun sizin için.
Yani Türkiye’de Kral Fm şu anda hangi yayını yapıyorsa ip sunucusu üzerinden, bu platformda da bu program sunuluyor demektir. Çektiğiniz videoda radyodan çalan şarkı telif hakkına sahip olduğu için, bir videoda radyodan 5 şarkı çalınsa 5 ayrı telif hakkı ihlalinden kanalınız bile kapatılabilir. Bunu göz önüne alarak video çekmenizi tavsiye ederim.
İyi oyunlar…