
Black Mesa – İnceleme
Oyun dünyasında her zaman yapımlar olduğu gibi kalmıyor, kalamıyor. Özellikle de 20 yıldan fazla bir süre önce yaptığınız oyun söz konusu ise bu durum ne yazık ki bazı tehlikeleri ortaya çıkartıyor: yeni zamanın gelişimindeki teknolojiye uyum. Black Mesa – İnceleme ile buna ışık tutmaya çalışacağız.

Diğer bir istasyon
İşte bu durumda akla gelecek olan diğer sorunlardan biri de maliyet.
Yani belki de 10.000$ bütçe ile yaptığınız oyun, 20 yıldan fazla bir süreden sonra en az 10.000.000$ dan fazla bir bütçe gerektirecektir.
Çünkü oyunun her noktası yeni ve geliştirilmiş günümüz teknolojisi ise baştan sona tekrar yapılması gerekiyor ki revize tam olabilsin.

Black Mesa
İşte Valve, yani Steam platformunun kurucusu da olan, Valve Inc. firmasının da sahibi olan Gabe Newell, piyasaya kendi yaptıkları oyunları sürdükten sonra sadece ufak hata güncellemeleri konusunda yamalar paylaştılar.
Fakat unuttukları, ilk çıkış oyunu olan Half Life’ı üvey evlatmış gibi ellerinin tersi ile hep geriye ittiler.

Black Mesa
Lakin Half Life sürümleri haricindeki diğer oyunlar yıl itibarı ile en azından günümüz grafik teknolojilerine daha yakın olduğu için (en azından çekirdek teknoloji öyle) çok fazla itiraz sesleri yükselmedi oyun severlerden.
Fakat bir grup Steam’in atölyesini kullanarak Half Life’ın daha güzel bir iyileştirmesi için bir araya gelerek, Black Mesa adlı oyunu eklenti olarak çıkarttılar.
Black Mesa Nasıl Doğdu?

Black Mesa
İlk Half Life oyununu oynayan oyun severler bilir.
Black Mesa aslında bir evren. İşte bu eklentiyi yapmak isteyen gönüllüler eklentinin ismini öyle bir ayarlamalılardı ki oyundan uzak olmamalı, oyunun da ismini taşımamalıydı.
İşte bu durumda sadece geçen evrenin adını Black Mesa olarak belirlediler ve eklenti olarak daha yeni grafik teknolojisi ile oyun severlerle buluşturdular.

Black Mesa
Sonraki yıllarda ise bunu gören Gabe Newell ve saz arkadaşları, bu eklentiyi kendi karteline alamayacağını anladığında, bu gönüllülere bir şirket kurmasını, para ile ayrı bir oyun şeklinde satılmasını rica etmiş olmalı ki, bu gönüllüler Crowbar Collective adı altında yapımcı bir şirket kurdular.
Programcıların arasında bir Türk de var: Deniz Sezen.

Black Mesa
Evet çok farklı gelse de oyun artık ilk zamankinden farklı olarak Steam platformuna yeni Source grafik motoru ile Black Mesa oyun severler ile buluştu.
2017 yılında eklenti olan bu yeniden yapım, 6 Mart 2020 yılında Steam platformu üzerinden satışa çıkartıldı.
Black Mesa Neler Değişti?

Black Mesa
Genel olarak aslında oyunda birçok şey değişmişe benziyor.
Özellikle oyun müzikleri ve sonradan eklenen Xen görevleri denilen yan görevler mevcut.
Bu oyunu daha uzun bir oyun haline getiriyor. Tabi yeni nesil grafik teknolojisinden bahsetmeme gerek yok.
Lakin silahlar konusunda eski oyuna sadık kalındığını söylemem gerekiyor.
Black Mesa Grafikler

Black Mesa
Oyunun grafikleri muazzam denecek derecede geliştirilmiş.
Tabi yüksek bütçeli yapımların yanında kendisi adeta parlasa da verilen emeğin karşılığı oyuna sanat olarak yansıtılmış diyebilirim.

Yolculuk
Yalnız oyunda bazı eskiden kalma bir sıkıntı mevcut.
Oyunda bir yere sıkıştığınızda ya da bir nesneye çok yaklaştığınızda bir süre hareket edemiyorsunuz.
Yani mıknatıs etkisi olan bir durum söz konusu. Bu da aksiyonun ortasında başınıza bela olabiliyor. Bu arada oyunun 4K çözünürlükte desteği mevcut. Yaratıklar ve düşmanlar konusunda ise yapay zekâ güçlü ve kararlı.
Black Mesa Oynanabilirlik

Roket
Oynama konusunda eskiden farkları çok. Öncelikle kararlı ve isabetli atışlar yapabiliyorsunuz. Buna karşın da düşmanlarınızın enerjileri biraz daha fazla eskiye oranla.
Tabi en yüksek zorluk seviyesinde düşünemiyorum bile.

Tren İstasyonu
Lakin bir FPS (First Person Shooter) oyunundaki ergonomiyi ve kolaylığı sağlıyor.
Oyunun bir bölümünden sonra uzağa atlama ekipmanını aldıktan bir süre sonra bu ekipman baş ağrısı yapabiliyor.
Güzel bir tuş kombinasyonu ayarlamışlar fakat bazen çok hızlı bastığınızda algılamada sıkıntı olabiliyor. Bunun haricinde gayet iyi.
Black Mesa Sistem Gereksinimleri

Tren Yolculuğu
Minimum gereksinim olarak 2,6 Ghz çift çekirdekli bir işlemci, Direct X 9.0c destekli 2 GB bellekli bir ekran kartı, 20 GB HDD boş alanı.
Bunlar çok az gözükse de en az olması gereken sistem gereksinimlerinden. Tabi işletim sistemi olarak en az Vista gerektiğini de belirteyim.

Mission Select Screen
Maksimum gereksinim olarak ise, 3,2 Ghz dört çekirdekli bir işlemci, 8 GB Ram, 4 GB bellekli bir ekran kartı ve Direct X 9.0c destekli olması gerekli, 20 GB HDD boş alanı.
Günümüzdeki sistemler ile maksimum gereksinimleri karşılayacağı aşikâr. Tabi standart olan bir sistemle 100 FPS kare oranlarının çok üzerine çıkacağını söyleyebilirim.
Black Mesa Genel Bakış
Oyunun uzunluğu, sürükleyici olması, eski oyunun tadını vermesi ve Half Life evreninin tekrar oluşturulup günümüz sistemleri ile rahatça oynanması gerçekten büyük bir artı.
Sonuçta ilk zamanlarda çıkartılan oyunun içerisinde o kadar çok aksiyon ve bulmaca vardı ki insanlar hikâyeye odaklanamıyorlardı.

Genel
Yalnız Black Mesa ile bu durum değişmiş olduğu için artık bu oyunu hikâyeyi anlayabilmek için oynamanız yeterli.
Özellikle de hatıraların canlanması açısından insan geriye dönmeyi özlüyor. Tabi ilk oyunu internet kafelerde bolca görebiliyordunuz lakin sadece çok oyunculu kapışmalar yapıldığından stres atma amaçlıydı.
Tabi hızlıca Half Life kapışmalarının yerini Counter Strike almasıyla oyunun neredeyse yüzüne bakılmadı ve bu durumda Valve Inc. De hiç dokunmamayı tercih etti.
Ama bir ateş tekrar yakıldı yeniden karşımıza geldi.
Black Mesa Tavsiye
Oyun sizi alıp 20 saat boyunca aksiyona maruz tutuyor. Tabi yaratık ve düşmanları da rahat olarak algılamanıza, özelliklerini ve mekaniklerini kavramanıza ortam sağlıyor.
Çünkü eski oyunda çözünürlük konusunda grafik teknolojisi düşük kaldığından pek anlaşılmıyordu. Lakin şimdi tekrar oynamak için bir sebep sunuyor bizlere Black Mesa.

Black Mesa Unfocused In The Train
Fiyatı da çok uygun ve her keseye uyabildiğinden bence kaçırmayın derim.
Eğer ki bir indirime de denk gelirseniz ilk alacağınız oyunlardan olsun. Oyunu oynayıp bitiren biri olarak söylemem gerekiyor ki Half Life evrenini anlamadan diğer oyunlarına da ilişmeyin derim. Çünkü çekirdek hikâye bu oyun ile başlıyor.
Black Mesa – İnceleme ile elden geldiğince önemli noktaları açıklamaya çalıştım.
Tabi Half Life 2: Episode 1 ve Episode 2 ile de devam edip hikâyenin nasıl olduğunu tam anlamıyla anlıyorsunuz. Yine de karar sizin.
İyi oyunlar…